De wethouder als topsporter

by koen

De wethouder als topsporter

by koen

by koen

Je denkt er niet bij na maar het wethouderschap is hetzelfde als het bedrijven van topsport. Vergelijk het maar, je bent dag en nacht bezig met je vak cq hobby. Je hele levensritme staat in het teken van presteren en iedereen heeft een mening over je. Als je het goed doet heb je een aantal vrienden, gaat het minder dan laten ze vallen en wordt je niet meer gezien.

Toch zijn er belangrijke verschillen tussen een topsporter en een wethouder…

Daar waar topsporters jarenlang toewerken naar een topseizoen en/of topprestatie wordt de wethouder min of meer ‘overvallen’ door de verkiezingsuitslag. Je wordt vanuit het niets wethouder en wordt geacht om gelijk te gaan presteren.

Van topsporters wordt geaccepteerd dat er op de weg naar de top soms iets minder goed gaat, dat is dan onderdeel van het leerproces. De wethouder die een fout maakt en of dat na één dag is of na bijna 4 jaar kan vertrekken. Je krijgt niet de kans om te leren, het moet in een keer goed.

Dezelfde leefwereld?

Er is een verschil tussen de topsporter en de wethouder in de wijze waarop beiden met hun leefwereld omgaan. De wethouder voelt zich klem gezet tussen coalitie en oppositie, tussen ambtenaar en burger. Hij moet voortdurend om zich heen kijken waar gevaar dreigt. Daarentegen heeft de topsporter een team om zich heen die met hem samen werkt aan het behalen van goede resultaten. Iemand die voor het materiaal zorgt, een fysiotherapeut maar vooral een coach.

Coaching

De coach zorgt samen met de sporter voor een optimale voorbereiding, hij helpt om de focus te houden en ondersteunt waar nodig. Natuurlijk moet de sporter uiteindelijk zelf de prestatie leveren maar is een goede coach daarbij aantoonbaar belangrijk.

Kijk eens naar Sven Kramer of Irene Wüst, ‘s werelds beste schaatsers aller tijden, zij laten zich nog steeds coachen. Niet omdat ze slecht presteren maar vooral om ze nog beter willen worden.

Ervaren wethouder als coach

Opmerkelijk is dat veel coaches in de topsport zelf ook op niveau in die tak van sport actief zijn geweest. Ze kennen die specifieke wereld, ze weten waar ze het over hebben en kunnen zich verplaatsen in de topsporter.

Deze ervaring, vaak aangevuld met specifieke coachingsvaardigheden maakt dat een coach de topsporter extra kan motiveren en begeleiden om tot optimale prestaties te komen.

Wie wordt jouw coach?

Het is dan niet meer dan logisch dat je als wethouder, die voortdurend wil en moet presteren, je laat coachen. En dat door een coach die jouw wereld kent, die gedreven is en samen met jou, vooral jou wil laten excelleren.

Als jou dit positief in de oren klinkt neem dan contact op met Jan Finkenflügel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top