Succesvol wethouder zijn

Succesvol wethouder zijn

by koen
Het is een gegeven dat ruim 60% van de wethouders zonder specifieke scholing aan het wethoudersvak begint. Dit lijkt niet erg omdat dit veelal wordt gecompenseerd door een enorme gedrevenheid gecombineerd met idealisme.
De kans is groot dat je je in het voorgaande herkent.
Dan weet je ook dat de praktijk soms weerbarstiger is. Burgers beginnen aan je te trekken, ambtenaren doen niet die dingen die je van ze vraagt, de oppositie wordt steeds scherper en je eigen partij wil graag dat je je duidelijker profileert. O ja, en dan heb je waarschijnlijk ook nog iets van een privé leven.

Reflectie

Als coach bied ik jou de gelegenheid om te reflecteren op datgene wat je doet. Je wordt je bewust van je leiderschapsrol en jouw kwaliteiten. Door deze op een doeltreffende manier in te zetten ga je jezelf als wethouder beter profileren. Door duidelijk te zijn creëer je ruimte voor jezelf.

Hoofdpijndossiers

Als wethouder krijg je geen inwerkperiode, je moet direct aan de bak. Je bent ineens verantwoordelijk voor de hoofdpijndossiers van je voorganger. Maar waar blijf je met je eigen overtuigingen en idealen? Hoe blijf je als mens overeind in deze politieke wereld?

In de periode 2014-2018 is ruim 30% van de wethouders om verschillende redenen afgetreden. Sommigen omdat ze een andere functie gingen vervullen maar velen zijn onder politieke druk opgestapt. Uiteraard is dit voor jou en jouw college niet aan de orde, maar toch…

Herkennen van signalen

Ik leer je signalen herkennen en hoe hier vroegtijdig en adequaat op te reageren. Hiermee kan ik je helpen om te voorkomen dat een mogelijk conflict escaleert.

Jan Finkenflügel
Persoonlijke coach

“Ik help gedreven wethouders en bestuurders om overeind te blijven en zichzelf zichtbaar te maken zodat ze een nog betere bestuurder worden.”

Top