Gefeliciteerd met uw (her-)benoeming als wethouder

by Jan Finkenflügel

Gefeliciteerd met uw (her-)benoeming als wethouder

by Jan Finkenflügel

by Jan Finkenflügel

Je hebt gekozen voor een carrière in één van de onzekerste beroepen die Nederland kent, het wethouderschap. Om maar direct met de deur in huis te vallen, afgelopen periode namen per week twee tot drie wethouders om verschillende redenen afscheid van hun college. En nu, tijdens de nieuwe collegevorming, verdwijnt nog eens 40 procent van de oude wethouders.

Idealen waarmaken

Gelukkig behoor jij tot degenen die de komende 4 jaren met veel plezier en ambitie jouw idealen gaat waarmaken. Je hebt een goede balans gevonden tussen het college, de politiek, de ambtenaren en natuurlijk jouw inwoners en ondanks dat je 24/7 met je vak als wethouder bezig bent is jouw privéleven ook volledig in balans.

Als je je in het bovenstaande kunt herkennen mag ik je van harte feliciteren, waarschijnlijk ben je de eerste wethouder die het zo goed georganiseerd heeft. Je hoeft dan niet verder te lezen, de volgende informatie is niet relevant voor jou. Voor alle anderen, het is goed dat jullie een realistische kijk op het wethouderschap hebben. Natuurlijk, het is een mooi vak waarin je te maken hebt met een diversiteit aan onderwerpen en een grote verscheidenheid aan belangen. Je wilt het iedereen naar de zin maken, soms moet je harde keuzes maken en soms lukt het om middels ‘polderen’ iets moois te realiseren.

Blijf trouw aan jezelf

Je probeert trouw te blijven aan de uitgangspunten van jouw partij, je blijft loyaal aan het college al doet dit soms pijn. Dan is er nog een oppositie die het per definitie niet met jou eens is en inwoners die onmogelijke dingen willen. Hoe haal ik de best mogelijke resultaten? Maar eigenlijk wordt altijd het belangrijkste vergeten, hoe blijf je trouw aan jezelf? Wat zijn jouw normen en waarden, hoe maak je dit zichtbaar?Wat heb je van jezelf nodig om in het politiek/bestuurlijke spanningsveld overeind te blijven, hoe blijf je de persoon die je bent?

Normaalste zaak van de wereld

Op veel plekken zijn bovenstaande vragen al eerder gesteld. Iedereen weet dat sporters gecoacht worden, in het bedrijfsleven is coaching van managers de normaalste zaak van de wereld, in het onderwijs worden docenten voortdurend begeleid. Onder de ‘young professionals’ is het niet hebben van een coach ‘not done’, je hoort er niet  eens meer bij. Is dit omdat al deze mensen het niet goed doen of niet functioneren? Integendeel, zij weten van zichzelf dat ze goed zijn maar vooral ook dat ze nog beter willen worden. Zij weten dat, om goed te kunnen presteren, de verschillende aspecten in hun leven in balans moeten zijn.

Is coaching echt een teken van zwakte?

Er is echter een uitzondering, in de politiek wordt coaching blijkbaar gezien als een zwaktebod. Ik doe iets niet goed, dus heb ik een coach nodig. Dat gaat me niet gebeuren. Dat dachten veel van de wethouders die noodgedwongen zijn vertrokken ook. Ik red het zelf wel. Dus niet. Door je te laten coachen gun je jezelf tijd om af en toe uit de waan van de dag te stappen en even van een afstandje te beschouwen wat er allemaal om je heen gebeurt en wat jouw rol hierin is.

 

Het is een mooi moment van reflecteren op je eigen gedrag. Elke situatie waar je je in bevindt zegt iets over jezelf maar ook iets over de ander. Welke impact heeft jouw gedrag op de ander? Ben je je daar van bewust?

 

Door vooraf te reflecteren kun je bedenken hoe je kunt of gaat reageren in bepaalde situaties. Een coach draagt geen oplossingen aan en geeft jou geen adviezen wat te doen. Hij zal met je in gesprek gaan en vooral veel vragen stellen. Vragen waarop je eigenlijk het antwoord wel weet maar waarvan het goed is dat je deze met een objectie sparringpartner kan delen.

 

Een coach biedt ondersteuning om steviger in je schoenen te gaan staan en datgene te doen waar je voor staat. Uiteindelijk maakt dit de kans op vroegtijdige uitval absoluut kleiner. Wat kan volgens jou de toegevoegde waarde van een coach zijn? Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top