En… heb je kunnen genieten van je vakantie (nu al of straks)! 

by Jan Finkenflügel

En… heb je kunnen genieten van je vakantie (nu al of straks)! 

by Jan Finkenflügel

by Jan Finkenflügel

Mijn vakantie bestaat uit verschillende etappes. Afgelopen periode heb ik samen met Wilma een rondreis gemaakt door Kroatië, Bosnië et Herzegovina en Montenegro. In het najaar wil ik in mijn eentje nog een aantal etappes lopen van de Camino de Santiago of naar Roemenië om een aantal projecten waar ik actief aan meegewerkt heb bezoeken. Moet de keuze nog maken.

 

Vakantie is voor mij vaak een tijd van reflectie. 

Hoe dan ook, ik ben even weg uit mijn directe werkomgeving en mijn dagen zijn anders ingevuld. Ik neem weer tijd voor mijn privé leven en ervaar dat er ook nog andere dingen naast mijn werk belangrijk zijn. Gelukkig kan ik hier tijd voor vrijmaken. Natuurlijk gaat jou dit niet of nauwelijks lukken als wethouder zijnde, je bent tenslotte 24/7 beschikbaar voor de gemeenschap.

 

Laat jij je werk helemaal los?

Ondanks jouw vakantie merk je dat je regelmatig met je gedachten bij je werk zit. Het kan zijn dat bepaalde dossiers nog in je hoofd rond zingen, je checkt je tablet en telefoon regelmatig en ja dat ene telefoontje moet je echt nog even doen.

Het kan ook zijn dat je terugdenkt aan jouw eigen handelen, als ik in die vergadering maar anders had gereageerd dan was dit dossier misschien wel positief afgelopen. Nog vervelender wordt het als je nu al aan het denken bent over wat je gaat doen als je terug bent en ‘die of die’ ‘dat of dat’ gaat zeggen/doen en wat dan mogelijke gevolgen kunnen zijn.

Dit gaat nu al stress oproepen en daar gaat dan jouw vakantiegevoel.

 

‘Als-dan’- gedachten

Als er iets is dat mij negatieve energie geeft en ik ergens doodmoe van wordt dan is het wel dit ‘als-dan’ denken. Je kunt er namelijk helemaal niets mee! Als je deze gedachte  aandacht blijft geven dan voel je je binnen de kortste tijd vervelend en is het resultaat dat je moeilijk slaapt. Dit kan net zolang duren totdat de realiteit bewijst dat uiteindelijk het anders is dan je in gedachten had.

STOP met het geloven van iedere gedachte

Gedachten zijn maar gedachten! Niet elke gedachte die voorbij komt sluit aan bij de werkelijkheid en vooral is niet ook iedere gedachte waar. Je hersenen zijn voortdurend actief met bedenken van nieuwe ideeën, het vormen van gedachten en het leggen van verbanden. Dit betekent echter nog niet dat je elke gedachte serieuze aandacht moet geven. Je mag zelf bepalen welke gedachte je wilt geloven en welke gedachten je wilt negeren.

Het is voor ons belangrijk om goede gedachten te hebben, want wij worden wat wij denken. Boedha, spirituele leider, ca. 450 vC. – ca. 370 vC

Hoe voorkom ik dat mijn gedachten met me op de loop gaan?

Je hoofd leegmaken klinkt gemakkelijk maar ook ik heb voortdurend gedachten in me. Ik kan niet altijd bepalen wat ik denk en vaak flitsen er gedachten voorbij. Gelukkig zijn veruit de meeste gedachten onzin. Belangrijk voor mij is het bepalen van welke gedachten ik aanneem als ‘waar’. Vervelende gedachten vervang ik door positieve en plezierige gedachten en dit maakt dat ik me goed voel. Ik bepaal zelf hoe ik mij wil voelen.

 

Wil jij je ook laten leiden door positieve gedachten??

Dan wil ik je van harte uitnodigen om hier met mij over in gesprek te gaan. We kunnen dan kijken welke mogelijkheden er voor jou zijn om jouw gedachten te ordenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top