Coaching

by koen

Coaching

by koen

by koen

Al jarenlang wordt er over coaching gesproken maar wie kan zeggen wat coaching is? Het heeft iets te maken met persoonlijke ontwikkeling maar dat hebben adviseurs, trainers en zelfs therapeuten ook.

Trainer/adviseur/therapeut

Een trainer reageert direct op een probleemsituatie door middel van een methodiek jou nieuw gedrag aan leren waarmee je in vergelijkbare situaties weet hoe dan te handelen. Een adviseur geeft jou concrete adviezen wat te doen. Vaak zijn deze gebaseerd op zijn eigen ervaring. Trainers en adviseurs werken vooral kennisgericht.

Een therapeut wil vanuit jouw verleden een diagnose stellen en dan reflecteren welke invloed dit heeft op jouw doen en laten van nu.

Wat doet een coach

Een coach richt zich op zelfkennis en reflectie (net als een therapeut) maar is hierbij net zo praktisch als een trainer en/of adviseur. Een coach is een objectieve en gelijkwaardige sparringpartner. Hij geeft geen algemene adviezen over wat je wel of niet moet doen maar ondersteunt jou bij het zoeken naar jouw individuele oplossingen. Een coach is vooral geen ‘betweter’ of ‘motivatie-guru’.

Waarom een coach

Nog niet zo lang geleden was coaching inherent aan problemen. ‘zo gaat het niet goed, je hebt een coach nodig’. Vaak is dan de situatie al enigszins uit de hand gelopen en dreigt bijvoorbeeld een ‘burn-out’. Het oude functioneert niet meer, je irritatie loopt op bij het horen van dezelfde details. Toch blijf je hierin hangen, hoe vervelend het is. Het voelt ergens toch als een comfortzone en het is moeilijk hieruit te stappen om iets anders, iets nieuws te gaan doen.

Een coach geeft jou inzicht in jouw eigen kracht en kwaliteiten, hij vergroot jouw zelfvertrouwen. Niet omdat hij met jou een sprong in het diepe gaat maken maar dat het voor jou duidelijk wordt welke weg bij jou past waar jij tot volle ontplooiing kunt komen.

Top