Coaching is trending topic

by Jan Finkenflügel

Coaching is trending topic

by Jan Finkenflügel

by Jan Finkenflügel

Je laten coachen is ‘trending topic’

Je bent begonnen als wethouder. Je zit nog wat onwennig achter je bureau en je krijgt een stortvloed aan informatie over je heen. Hoewel de voorjaarsnota al in potlood geschetst is proberen ambtenaren voortdurend veranderingen aan te brengen: ‘de nieuwe wethouder weet het toch nog niet allemaal’. Er ligt een stapel dossiers op je bureau die eigenlijk nog eventjes voor de vakantie afgetikt moeten worden. Je wilt je nog inlezen voor overleg met collega-wethouders in de regio. Kortom, je bent lekker ontspannen en in alle rust met je eerste 100 dagen begonnen. Niet dus!

 

Vermoeid, stress

Hoewel je net bezig bent voel je je soms al snel moe. Na een hele dag van intensief overleg, een snelle hap thuis door naar een vergadering. Lastig onderwerp, weet ik er wel genoeg van en de oppositie gaat vast zeuren. Wordt vast een leuke avond. Niet dus! De volgende dag opmerkingen in de pers: ‘zwak optreden van de wethouder’ ‘oppositie haalt haar gelijk’. Evaluatie in het college ‘het was niet best’. Maar vooral niemand die zegt wat goed ging of wat je een volgende keer anders zou kunnen doen. Het is immers veel gemakkelijker om iemand af te branden. Maar gelukkig beschik je over een oer-hollandse nuchtere mentaliteit: emoties uitschakelen, tanden op elkaar, doorbijten en nog harder gaan werken. Heb je er al over nagedacht hoe lang je dit gaat volhouden?

 

Arbeidsomstandighedenwet

Als gevolg van toegenomen werkdruk en werkstress is onlangs de  arbeidsomstandighedenwet aangepast. Er is meer aandacht voor preventie en werkgerelateerde gezondheidsklachten. De betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de werkgever voor het welzijn van de medewerker wordt groter. Maar wie is jou werkgever? Is dat de kiezer, jouw partij, de burgemeester? Wie voelt zich verantwoordelijk voor jouw gezondheid? Eigenlijk is er maar één antwoord: JIJ bent degene die verantwoordelijk is voor jouw eigen welzijn!

 

Schade

Het klinkt mooi dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid. Maar lukt dit ook? Vaak zie je wel bij mensen om je heen signalen van stress maar herken je deze ook bij jezelf? Of vind je dat anderen zich aanstellen en ben jij degene die altijd doorgaat, het wel even laat zien hoe het moet. Vaak tot je er letterlijk en figuurlijk bij neervalt en je onherstelbare schade hebt opgelopen. Je hebt vast de voorbeelden om je heen gezien.

 

Doe vooral je zelf een plezier, maak in je overvolle agenda regelmatig ruimte voor  reflectie

 

Reflectie

Een goede wethouder staat voor zijn normen en waarden, wil graag van betekenis zijn, zinvol werken en een fijn en prettig leven hebben. Het goede nieuws is dat dit kan. Als je jezelf regelmatig de tijd gunt voor reflectie en af en toe stilstaat bij de vraag ‘hoe te leven onder voortdurende druk van alles en iedereen’ ga je het absoluut langer volhouden.

 

Coaching

Vaak wordt het als lastig ervaren om even tijd voor jezelf te vinden. Er komt altijd wel iets tussen. Wat zou het dan fijn zijn om een ‘stok achter de deur’ te hebben bijvoorbeeld eens in de 4-6 weken een gesprek met een vertrouwde coach. Het helpt je om jouw gedachten te ordenen en het overzicht te behouden. Hierbij gaat het niet over goed of fout maar over de manier waarop en waarom je handelt zoals je handelt.

 

 

.

 

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top