After the storm

by koen

After the storm

by koen

by koen

De storm doorstaan

Afgelopen periode ben ik regelmatig de bossen ingelopen. Het is niet alleen ontspannend, het wandelen geeft ook ruimte aan gedachten. Gedachten die over van alles kunne gaan  maar het bos inspireert me ook tot mooie metaforen over de politiek.

Gevaarlijk

Het begint al als je een bos in wilt lopen. Naast de ‘gewone bordjes’ met geboden en verboden zijn er nu plakkaten met ‘eigen risico ivm vallende takken’ of zelfs ‘levensgevaar ivm vallende bomen’. Dit is natuurlijk vergelijkbaar met de politiek, er staan weliswaar geen bordjes maar je stapt ergens in, hebt je aan een aantal afspraken te houden en desondanks is er een groot risico op afbreuk en dat je er niet schadevrij doorheen komt.

Toch gaan lopen

Maar goed, toch het bos in. Voor de zekerheid maar op de gebaande paden blijven. Het ziet er allemaal redelijk uit. Wel wat takken op de grond, hier en daar een omgevallen boom maar niets wat echt verontrustend is. Totdat ik in een ander gedeelte kom, wat een chaos. Een mikado van omgewaaide bomen, met wortel en al uit de grond gerukt. Voorzichtig zoek ik mijn weg hier tussendoor en probeer overeind te blijven. Een voordeel heb ik, ik hoef niet meer bang te zijn voor vallende takken, alles ligt al op de grond.

Het eerste gedeelte is een redelijk normaal functionerende gemeenteraad, er gebeurt wel eens iets maar aan de buitenkant ziet het er redelijk uit. Het tweede bos is er een storm gepasseerd en die heeft behoorlijk radicaal huisgehouden. Er is nauwelijks iets meer van het bos over. De raad rollebolt over elkaar heen en het college is losgeslagen en kansloos.

Het bos ga je helpen met opruimen, misschien kijk je nog wat bruikbaar is maar het meeste wordt radicaal opgeruimd. Is dit erg, nee want zo geef je het bos volop nieuwe ruimte om zichzelf weer te ontwikkelen. Dit duurt enige tijd, tijd die de politiek niet heeft of in ieder geval zichzelf niet gunt.

Het kan erger

Hoewel je van zoveel omgewaaide bomen niet echt blij wordt kan het nog erger. Ik kom bij een stuk waar de bomen niet omgewaaid zijn maar halverwege afgebroken. Een aantal toppen liggen op de grond, een aantal toppen hangen nog enigszins aan de boom vast. Ze lijken elk moment te kunnen vallen. Hier ga ik geen risico nemen en loop er met een wijde omheen.

Dit is een behoorlijk beschadigde gemeenteraad. Hoewel iedereen zwaar getroffen is blijft men zich krampachtig vasthouden aan datgene wat is. Het ziet er niet uit en zal nooit meer wat worden.

Hoe geloofwaardig ben je nog als bos met alleen afgebroken bomen, durf je plaats te maken voor de ander of blijf je krampachtig vasthouden aan wat er nog is. Hiermee maak je het onmogelijk voor andere bomen om te groeien.

In welk bos sta jij?

In welk bos voel jij je het prettigst? Ben jij degene die goed geworteld is, rustig bekijkt wat er om je heen gebeurt, accepteert dat er eens iemand omvalt zolang jij dat maar niet bent?

Of heb jij al te lang stil gestaan, je altijd comfortabel gevoeld op jouw plek en nooit gedacht dat dat zou veranderen. Je hebt je altijd naar boven gericht, gezorgd voor een mooie kroon. Jammer genoeg heb je minder aandacht aan je basis aan je wortels gegeven en uiteindelijk ben je topzwaar geworden en donder je met je hele hebben en houden om.

Het kan ook zijn dat je dacht dat je op de goede plek stond. Je hebt de storm niet zien aankomen en je zet je schrap. Gelukkig heb je een stevige basis, die krijg je niet om. Maar toch krijgt de wind vat op jou en breek je, je houdt je nog wel overeind maar je bent wel je top kwijt. Hoe krampachtig blijf jij vasthouden aan wat er nog is?

Ga je mee wandelen?

Het bos kan helpen om eens op een andere manier naar jezelf te reflecteren. Ben jij die statige beuk of de buigzame den? Kies jij voor een recht pad of durf jij een kronkelweg in te slaan? De natuur kan je veel teruggeven over wie jij bent en wat je doet.

Ik nodig je graag uit voor een wandeling om de natuur en vooral jezelf eens op een andere manier te ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top